In de Donze Visserstraat prijken, uitgestald aan de voorzijde van zijn raam, prachtige houten sculpturen. Je wordt meteen nieuwsgierig naar de maker ervan. Het is van de houtkunstenaar Jechiel Stam.

Het werken met hout, zo zegt hij , is voor mij een bron van verlichting. Van iedere sculptuur die ik creëer heb ik de oorspronkelijke boom in gedachten . Ik weet waar elke boom uit Terneuzen heeft gestaan, voordat hij werd omgezaagd.

Zijn passie met het verwerken en creëren met het hout heeft hem als kleine jonge al gefascineerd. Naar zijn mening werd hij echter als kleine uk niet snel genoeg volwassen.
Op de vraag hoezo "niet snel genoeg volwassen", antwoord Jechiel lachend: "Ik wilde zo snel mogelijk met het werktuig van mijn pa aan slag gaan, om iets te kunnen maken wat in mijn hoofd was"
Hij legt uit: Hout heeft een eigen leven die tevoorschijn komt als je één wordt met het hout. Ik zou er niet mee kunnen te stoppen, het is mijn levensfilosofie.
Hier in de binnenstad heb ik een fijne woon en werkplek.
Als ik buiten in mijn achtertuin aan een grote stam werk, heb altijd wel een babbeltje met een voorbijganger die belangstellend komt kijken hoe het vordert. Soms houdt dat wel eens te veel op, omdat er dan de wereldse dingen besproken worden die veel met natuur en maatschappij te maken hebben. Dan dwalen we wel eens af!